1.2.2016

Vabimo vas na otvoritev fotografske razstave kalov na Krku in barjanskih oken na Ljubljanskem barju ter novinarsko konferenco, ki bo v torek 2. februarja 2016 ob 18h v zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani, Mestni trg 1, 1000 Ljubljana. Na ogled bo 26 fotografij z motivi barjanskih oken, kalov in zanimivih rastlinskih ter živalskih vrst popisanih v in ob obravnavanih vodnih biotopih.


PROGRAM

  • Kratka predstavitev projekta Ohranjanje in promocija vodnih biotopov-kali in barjanska okna za prihodnost (LOKNA)
  • Predstavitev kalov na Krku in izvedenih aktivnosti v sklopu projekta LOKNA
  • Predstavitev barjanskih oken na Ljubljanskem barju in izvedenih aktivnosti v sklopu projekta LOKNA
  • Vprašanja novinarjev
  • Otovoritev razstave


Več o dogodku in samem projektu na: www.lokna.eu.


Razstava bo v Ljubljani na ogled do 15. februarja 2016, potem pa se seli na Krk.


Partnerji projekta LOKNA: Javna ustanova Priroda, Mesto Krk, Krajinski park Ljubljansko barje, Geodetski inštitut Slovenije


Razstavni prostor nam je omogočila: Mestna občina Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016.

 

 

Komentiraj

6.11.2015

Potem, ko je Republika Slovenija v drugi polovici leta 2014 postala polnopravna članica Regijskega centra za elektronske navigacijske karte (RENC) ter angleškega Mednarodnega centra za elektronske navigacijske karte (IC-ENC) je tudi formalno stekla produkcija lastnih elektronskih navigacijskih kart (ENC), ki pokrivajo oz. bodo pokrivale območje slovenskega morja.

Kot prva je bila na Geodetskem inštitutu Slovenije izdelana, uspešno preverjena, izdana in danes predana v distribucijo elektronska navigacijska karta območja Koprskega tovornega pristanišča – »ENC Port of Koper«, ki bo v navigacijskih sistemih ladij, ki priplujejo v koprsko pristanišče, postopoma zamenjala pred tem uporabljane elektronske karte tujih izdelovalcev.

Elektronske navigacijske karte izdelujejo samo uradni hidrografski uradi in so strogo standardizirane pomorske elektronske karte na svetu. Standardi Mednarodne hidrografske organizacije (IHO) predpisujejo vse elemente pomorske kartografije, tako za klasične kot za elektronske karte. Karte so izdelane v skladu z mednarodnimi konvencijami (npr. Mednarodno konvencijo o varstvu človeškega življenja na morju - SOLAS) in vsebujejo nabor podatkov, ki jih pomorščaki potrebujejo za zagotovitev varne plovbe. Postopek izdelave karte je kompleksen, podvržen številnim kontrolam kakovosti, ki dajo elektronski karti potrditev, da je v skladu s predpisanimi standardi ter kot taka varna za uporabo.

 


Republika Slovenija se je tako pridružila skupini pomorskih držav z lastno produkcijo elektronskih navigacijskih kart. Tudi v prihodnje bo Geodetski inštitut Slovenije, kot izvajalec javne službe hidrografske dejavnosti v Republiki Sloveniji, skrbel za ustrezno vzdrževanje, nadaljnjo produkcijo in distribucijo slovenskih elektronskih navigacijskih kart.

Novico si lahko v angleškem jeziku preberete na straneh IC-ENC na Povezavi>>.

 

 

Komentiraj

4.8.2015

Izšla je nova, druga izdaja pomorske karte Pristanišče Koper 04 v merilu 1 : 5000. Karta vsebuje najnovejše hidrografske in topografske vsebine, vključno s podatki novih globin na podlagi zadnjih hidrografskih izmer v letih 2009 – 2015.

Karta bo naknadno posodabljana skladno z dinamiko zaključevanja poglobitvenih del (še vedno se izvaja poglabljanje vplovnega kanala pred Bazenom I in znotraj samega akvatorija pristanišča, ki bo predvidoma zaključeno do konca leta 2015). Posodabljanje poteka v digitalni obliki, izdajanje fizičnih izvodov pa na podlagi sprotnega digitalnega printa ob posameznem naročilu s strani distributerjev

Karto je izdalo Ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije, izdelali pa smo jo na Geodetskem inštitutu. 

 

 

Komentiraj

12.6.2015

Prejšnji teden (med 3. in 5. junijem 2015) se je v Leipzigu, Nemčija, odvijal jubilejni 25. EUREF simpozij. Simpozija se je udeležilo več kot sto predstavnikov državnih geodetskih uprav in drugih geodetskih inštitucij, ki skrbijo za evropski geodetski referenčni sistem, tudi predstavniki iz Slovenije.

Nacionalno poročilo, ki smo ga skupaj pripravili sodelavci Geodetske uprave Republike Slovenije, Geodetskega inštituta Slovenije ter Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, si lahko preberete v priponki na povezavi:

 

Nacionalno poročilo (EUREF)

 

 

Komentiraj