Izdajanje podatkov iz arhiva aeroposnetkov
Zemljemerska ulica 12, Ljubljana

Uradne ure:
ponedeljek, torek, četrtek in petek 8:00-12:30
sreda 8:00-15:30

Informacije:
01 300 86 18, 031 355 504
arhiv@gis.si 

Dokazila o obstoju objektov

V upravnih postopkih ali postopkih na sodiščih pogosto potrebujemo dokazilo o obstoju ali neobstoju določenega objekta v prostoru v izbranem času. Aeroposnetek je za slednje neizpodbiten vir informacij. Slika levo prikazuje dokazilo o obstoju objekta pred letom 1968.

 

Obrazec za naročilo

 

Točno skeniranje aerofilmov

Za izvedbo naših storitev smo posodobili (s pomočjo Infrastrukturnega programa, ki ga delno financira javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije) skener, tako da sedaj uporabljamo fotogrametrični skener Leica Geosystems DSW700 (srednja položajna točnost je manjša od 2 mikrometrov; osnovna geometrična ločljivost je 12.5 mikrometra), ki omogoča skeniranje posameznih posnetkov ali skeniranje celotnega filma v zvitku (roli). Osnovni namen DSW700 je pridobiti digitalne slike iz aerofilmov brez izgube geometrične točnosti, predvsem za uporabo v precizni digitalni aero-fotogrametriji.

Pošlji povpraševanje

Prostor skozi čas

Postor je skozi čas spremenjliv, ponavadi še mnogo bolj, kot si to sprva zamišljamo. Na Geodetskem inštitutu nudimo izdelavo različnih izdelkov na osnovi aeroposnetkov, ki so hranjeni na filmu, papirju ali digitalnem mediju, in sicer iz različnih časovnih obdobjih 20. in 21. stoletja na ozemlju Slovenije. Na željo uporabnika izdelujemo tudi poljubne povečave aeroposnetkov v različnih oblikah: kontakt kopije na papirju, izvedba kaširanja ali tisk na platno.

 

1954 1971 1994 2003 2009

Izdelava fotomozaikov

Še večje razlike v prostoru skozi čas opazimo, ko opazujemo spremembe v širši okolici. To dosežemo, ko združimo večje število aeroposnetkov v fotomozaik, ter nato fotomozaike iz različnih časovnih obdobij primerjamo med seboj. Slika prikazuje preplet dveh mozaikov območja Kopra, ki sta bila izdelana na osnovi aeroposnetkov iz leta 1954 in 2006.

 

    Sprehodi se z miško preko fotomozaika